Met de moderne digitale camera's is al heel veel mogelijk qua opnames, maar wat er met moderne fotobewerkingssoftware allemaal kan, wordt uitsluitend ingeperkt door de kennis, vaardigheden van de software en creativiteit van de fotograaf.
Er zijn zelfs kunstenaars die zonder foto een compleet echt lijkend beeld weten te creëren. 

Kijk en verbaas jezelf over enkele (eenvoudige) voorbeelden.


Een foto van de, door Jo Coenen ontworpen, Emerald Empire op het KNSM-Eiland in Amsterdam bewerkt tot een "technische" aquarel in de oorspronkelijke kleuren en in zwart-wit. 

   


Een Amsterdamse gracht bij zonsopkomst in de zomer. Links de, weliswaar qua kleur bewerkte foto, en rechts is er een soort potloodtekening van gemaakt met behulp van Photoshop.

   

 

Hier een portretfoto die is omgezet in een pentekening met verschillende tinten, zonder en met rand, kruleffect en schaduweffect.

   Een eenvoudige stapel openhaardhout kan er opeens héél anders uitzien na bewerking in Photoshop. Links boven zie je het onbewerkte exemplaar zoals het uit de camera komt. Rechts boven heb ik de foto bewerkt zodat er (naar mijn idee) optimaal uitziet. Let op het ijzerdraad rechts op het origineel dat is verdwenen. 

         
     
     

  

 

 

 

Eén van de beste kunstenaars op dit gebied is naar mijn mening wel de Amerikaanse Bert Monroy. De afbeelding hieronder van een Mistig Amsterdam is geen foto maar een eigen creatie van Bert Monroy in Photoshop. (Let ook even op het natte wegdek op de voorgrond.) Meer over deze onnavolgbare kunstenaar en zijn werk vind je hier.